Hidegplazma-technológia

Kérdése van?

Küldjön nekünk üzenetet!

  pexels-r-bude-4546269

  Hideg plazma technológia

  A NUXON által alkalmazott, hideg plazmán alapuló technológia jó arányban képes a penészgombaspórák, vírusok, baktériumok, szagok, és az illékony szerves vegyületek semlegesítésére. A metódus során a ventilátor, mely a készülékekben található, a belterek levegőjét gázkisülési csövek (plazmacsövek) közé tereli. Az ezen csövek külső felületén keletkező plazma reaktív oxigénrészecskéket tartalmaz, ezáltal képes a különböző mikroorganizmusok semlegesítésére, megsemmisítésére.  A levegőtisztítás fogalma alatt több dolgot is érthetünk. Lehet ez a különböző illékony szerves vegyületek hatástalanítása, a baktériumok és vírusok inaktiválása, vagy szimplán a szagok, aeroszolok kiszűrése. Ám fontos tudnunk, hogy a levegő tisztításához és fertőtlenítéséhez nem elegendőek ugyanazok a tényezők.  Amennyiben a levegő fertőtlenítése, tehát a kórokozók inaktiválása a célunk, ahhoz a következő elemek elengedhetetlenek: reaktív oxigénrészecskék, UV-sugárzás, nagy energiával rendelkező ionok. Mialatt az UV hatására az örökítőanyag (DNS vagy RNS) roncsolódik, addig az ionok és a reaktív oxigénrészecskék porlasztani kezdik a baktériumok sejtfalát, vagy a vírusok sejtburkát.  Az illékony szerves vegyületekkel mind az említett oxigénrészecskék, mind a nagy energiájú elektronok és ionok felvehetik a harcot. A plazmacsővel történő levegőfertőtlenítés során ezek a részecskék mind rendelkezésre állnak. (Nitrogén-oxid és ózon keletkezése a nem termikus plazmatechnológia során elkerülhetetlen. Forrás: 
  https://link.springer.com/article/10.1007/s11157-015-9363-9)
  zoltan-tasi-6vEqcR8Icbs-unsplash (1)

  Gyakran ismételt kérdések

  Az anyag, vagyis az általánosságban ismert anyag gázokból, szilárd anyagokból, vagy folyadékokból áll. Kutatások azonban kimutatták annak negyedik összetevőjét is, a plazmát. Felfedezője Sir William Crookes, brit fizikus, ám névadója egy másik tudóshoz, Irving Langmuir-hoz köthető. A plazma valójában az anyag legszokatlanabb és legnagyobb mennyiségben előforduló állapota, mely a világegyetem mintegy 99%-át alkotja. A folyamatos energiafelhasználás következtében és az elektronok lecsupaszítása révén a plazmák természetüknél fogva energikusak. A közönséges anyaggal szemben a plazmák széles hőmérséklet-tartományban létezhetnek mindenféle állapotváltozás nélkül. A sarki fény például jéghideg plazma, míg egy csillag középpontja egy rendkívül forró plazma. A plazmáknak nincs határozott alakjuk. A plazmák létrehozásának különböző módjai közé tartozik a rádiófrekvencia, a nagyfeszültségű egyen- vagy váltakozó áram, a mikrohullámú frekvenciák.
  A gázkisülések a magas számú atomi ütközéseknek köszönhetően atmoszférikus nyomáson könnyen válnak termikussá; hőmérsékletük ekkor elérheti az akár több, mint ezer fokot is. Rendszereinkben a termikus gázkisülést egy dielektromos gát megakadályozzta, így az kialszik, még mielőtt termikussá válhatna. A nem-termikus gázkisülések esetében a gázhőmérséklet szobahőmérsékleten marad, ennélfogva ezeket a kisüléseket alacsony hőmérsékletű kisüléseknek, vagy hideg plazmáknak nevezzük. Ezek a kisülések nem-egyensúlyi kisülések, ami azt jelenti, hogy a plazmarészecskék különböző hőmérséklettel, vagyis energiával rendelkeznek.
  Készülékeink a levegő fertőtlenítésére és tisztítására lettek kifejlesztve, így alapvetően nem képesek a felületek fertőtlenítésére. Ám a különböző felületek tisztasága megalapozható a levegő tisztításának révén, mivel a kórokozók inaktiválását követően azok már nem képesek megtapadni a felületeken.
  A kórokozók inaktiválásához a következő „alapanyagok” szükségesek: reaktív oxigénrészecskék, UV-sugárzás, nagy energiájú ionok. A mikroorganizmusok lebontása, ártalmatlanítása ezek együttes működésével történik jellemzően oxidációs folyamat révén, illetőleg az UV DNS-feldaraboló hatásával, melynek köszönhetően a baktérium/vírus nem tud továbbosztódni. A felsoroltak közül az ionizátoroknak keresztelt berendezések csak az ionokat tudják létrehozni, ám ezek energiával nem rendelkeznek, míg az illékony vegyületek lebontásához/darabolásához szükség van nagy energiájú elektronokra és ionokra. Ezeket kizárólag a hideg plazma tudja szolgáltatni. Tehát az ionizátorok nem alkalmasak sem a levegő fertőtlenítésére, sem a VOC-k (illékony szerves vegyületek) lebontására.
  Az ioncsövek élettartama körülbelül 2 év, de az éves karbantartások során kollégáink minden esetben ellenőrzik annak állapotát, és csak szükség esetén tesznek javaslatot annak cseréjére. Bár a készülékek kialakítása során különös figyelmet fordítottunk arra, hogy minél kevesebb hibaforrás kerüljön a rendszerbe, a NUXON™ eszközök ioncsöveinek cseréjét nem javasoljuk vásárlóinknak. Válassza helyette cégünk hivatalos karbantartási szolgáltatását, mely során szakértő kollégánk pontosan meg tudja ítélni, mely csövek élettartama ért a végéhez, és biztonságosan, a berendezés védelmét és további maximális funkcionálását biztosítva elvégzi a szükséges cserét.
  Készülékeink esetében nincs kötelező karbantartás, ám vannak ajánlott tisztítási- és cserefolyamatok. Ilyen az ioncső körülbelül kétévenkénti cseréje, a háztartási készülékek esetében a szűrők tisztítása, esetleges cseréje. A normál elhasználódásnak tulajdonítható javítások és alkatrészcserék telepek, akkumulátorok, ioncsövek meghibásodása a készülék cseréjére nem jogosít, ezek a karbantartási költségek a fogyasztót terhelik.
  Munkatársaink szakértelme és a készülékek pontos ismerete lehetővé teszi, hogy az ön felhasználási területének legmegfelelőbb megoldásokra tegyenek javaslatot. Szakmai tanácsadásunk ingyenes, kérje bizalommal kollégáink segítségét!
  Cart

  Nincsenek termékek a kosárban.