Üdvözöljük a Mielemed MPM Kft. honlapján!
Várjuk hívását minden hétköznap 9:00 – 17:00 óráig
nuxon
0
Megtisztított levegő

A WELL szabvány az ingatlanpiac következő évtizedének fontos meghatározója lesz

legtisztito_falfestek

A WELL szabvány az ingatlanpiac következő évtizedének fontos meghatározója lesz

Világszerte egyre több nagy ingatlanfejlesztési projekt weboldalán találkozhatunk a WELL logóval. Csak Európában 212 WELL standardnak megfelelő irodaépület, lakóingatlan és iskola működött a 2022-es év végére és várhatóan az idei évben is nagy mértékben bővül a minősített épületek száma. Magyarországon is egyre fontosabbá válik a WELL követelményeknek való megfelelés a beruházások során, A Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének (HuGBC) weboldalán található adatbázis szerint eddig 5 iroda épület nyerte el a WELL minősítést hazánkban és további több mint 30 nagy beruházás adta be a minősítési kérelmet vagy vár elbírálásra.

 

Mi a WELL minősítés?

Az International Well Building Institute (IWBI) és a Delos 2014-ben hozta létre a WELL minősítésként emlegetett WELL Building Standard Certificationt, amely az évek előrehaladtával egy nemzetközi és átfogó épületminősítési rendszerré nőtte ki magát. A washingtoni székhelyű IWBI által életre hívott rendszer az épített környezetben használt környezet- és egészségtudatos megoldások vizsgálatával a dolgozói jóllétet kívánja elősegíteni, és a minősítéssel az ennek támogatását célzó törekvések gyakorlati és folytonos megvalósulását ismeri el.

A WELL standard fő célja, hogy világszerte egyre több olyan irodaház épüljön, amely a környezetvédelem irányelveit is szem előtt tartva az ott dolgozók egészségére, közérzetére és komfortérzetére is kedvező hatással van. A WELL épületminősítési rendszer által elismert épületek támogatják, hogy az emberek fizikailag és szellemileg is jobban érezzék magukat, ezáltal jobban éljenek és hatékonyabban dolgozzanak.

A IWBI az eljárás során az épületeket tíz szempont alapján vizsgálja, melyek a következők:

  • Levegőminőség
  • Vízminőség
  • Táplálkozás
  • Megvilágítás
  • Mozgási lehetőségek
  • Hőkomfort
  • Akusztika
  • Anyaghasználat
  • Lelki és szellemi környezet
  • Közösség

 

Hogyan nyerhető el a WELL minősítés?

Már az épületek tervezési szakaszában érdemes szem előtt tartani azokat a koncepcionális elemeket, melyek elősegíthetik, hogy egy adott projekt teljesítse a követelményeket a WELL minősítés megszerzéséhez. A tervezési szakasz lezárásakor egy előminősítési eljárás keretében ellenőrizhető a tervezett stratégia megvalósításának várható eredményessége. A kivitelezést követően kezdődik meg a maximum 45 napos elbírálási eljárás, ekkorra az összes, elbíráláshoz szükséges alátámasztó dokumentumot fel kell tölteni az IWBI online felületre.

Az épület átadása után kerül sor a helyszíni ellenőrzésre. Egy többnapos mérési procedúrával, majd a minták laboratóriumi kiértékelésével ellenőrzik, hogy az épület valóban megfelel-e többek között a levegőminőség, vízminőség, akusztika, hőkomfort és világítás témakörében megszabott szigorú feltételeknek. A benyújtott dokumentáció, valamint a helyszíni vizsgálat eredményeit összevetve készül el az úgynevezett „WELL riport”. Ha az épület az eredmények értékelését követően automatikusan nem nyeri el a minősítést, a szervezet lehetőséget biztosít 180 napon belül a hibákat javítani, fellebbezni.

A WELL minősítés nem örökérvényű, megőrzéséhez évente biztosítani kell mérési adatokat a megfelelő működésről és három évente meg kell újítani a minősítést. 

A pontos feltételekről és az eljárás menetéről a WELL Standard oldalán tájékozódhatunk bővebben.

 

Így vihetnek közelebb az Airlite termékek a WELL minősítés elnyeréséhez

Mivel a belélegzett levegő minősége nagy hatást gyakorol fizikai egészségünkre és szellemi teljesítőképességünkre, a WELL Standard kiemelten foglalkozik az épületek beltéri levegőjének témakörével. A belső terek lehető legjobb minőségű légállapotának elérése, valamint a szennyezőanyagoktól való mentesség biztosítása érdekében a WELL minősítésért folyamodó projekteknek levegő témakörben 4 kötelező és 16 választható követelménynek kell megfelelnie. De a minősítés elnyerését követően sem dőlhetnek hátra az épületek üzemeltetői. A belső és külső terek légtisztaságának mértékét folyamatos mérésekkel és adatokkal kell alátámasztani.

Az Airlite légtisztító festékek használata nagy mértékben hozzájárulhat a belső és külső terek WELL standardnak megfelelő légtisztaságának eléréséhez és hosszútávú fenntartásához. Adalékanyagoktól és oldószerektől mentes, organikus összetételének köszönhetően a termék szagtalan és az Eurofins mérése szerint <3 mikrogramm / (m2 * h) a vele kezelt felületek későbbi károsanyag-kibocsátása (TVOC).

De nem csak a világ legalacsonyabb VOC kibocsátású festékéről van szó: az Airlite festékek aktívan részt vesznek a káros anyagok oxidációs folyamatainak felgyorsításában is. A fotokatalízis folyamatának segítségével az Airlite légtisztító festék képes semlegesíteni a levegőben található káros részecskéket, kellemetlen szagokat, gombákat, baktériumokat és vírusokat.

Az Airlite festékek bármilyen felületre való felviteltől számított 15 percen belül akár 99%-ban képes deaktiválni a vírusokat, és 88%-kal csökkentheti a vele érintkező légtömeg szennyezőanyag-tartalmát. Kültéren alkalmazva pedig képes visszaverni a napsugárzást, ezzel természetes módon hűvösen tartani a helyiségeket, és akár 30%-kal csökkenteni az áram felhasználást.

Az Airlite termékek az üvegházhatásért felelős CO2-kibocsátás mérséklésében is szerepet játszhatnak, természetes módon tisztítják a környező levegőt, így a környezetvédelmi faktorokat is szem előtt tartva, hatékonyan egészítik ki és segítik az épületekben alkalmazott légtisztító berendezések munkáját.

 

Világszerte elismert hatékonyság

A technológia forradalmi mivoltját több nemzetközi minősítési rendszer is elismerte: Az Airlite többek között a CRADLE TO CRADLE Gold fokozatát és a Friendly Materials Gold fokozatát is magáénak tudhatja.

Az Airlite 2019-ben, New York-ban elnyerte a a levegőminőség javítása és a hőszigetek hatásának csökkentése érdekében indított Nyílt Innovációs Felhívás első díját. Ugyan ebben az évben az Egyesült Nemzetek Szervezete úgy nyilatkozott, hogy az Airlite egyike annak a 4 legmodernebb technológiának, amelyek világszerte legyőzik a légszennyezést.

Tegyen egy nagy lépést a megfelelő légminőség elérése érdekében!

Amennyiben Ön is érdekelt abban, hogy fenntartható, környezettudatos megoldások használatával járuljon hozzá a levegő tisztaságának biztosításához akár külső, akár belső terekben, ismerje meg közelebbről az Airlite technológiát!

Cart

Nincsenek termékek a kosárban.