Üdvözöljük a Mielemed MPM Kft. honlapján!
Várjuk hívását minden hétköznap 9:00 – 17:00 óráig
nuxon
0
Megtisztított levegő

Együttműködés-fejlesztés – A kollaboráció ereje

energiahatekonysag

A Zöld Kör adásában Fodor Zsuzsannával a COLLAB Mentoring fenntarthatósági programjáról beszélgettünk.

A játék, ami nem játék. Valóban sokkal többről van szó. Trénerként tudom, hogy a játék megszólít bennünket, olyan részeinket is megéljük, amit a mindennapokban félrerakunk valami eltérőt élünk meg. A program során a való világunkat szimuláljuk, amely folyamatosan változik miközben a résztvevők először saját céljaikat próbálják meg elérni. A hangsúly persze azon van, hogy önös érdekeink érdekében mi az, amit magunk mögött hagyunk. Pont, mint a való életben. Az ENSZ fenntarthatósági céljai mentén modellezzük cselekedeteink hatását és próbáljuk meg saját felelősségünkre felhívni a figyelmet mind a gazdaság, mind a társadalom, mind a környezet figyelembevételével, majd a megélt tapasztalatokat dolgozzuk fel különböző módszerek segítségével. – ismertette a COLLAB Fenntarthatósági Programját Fodor Zsuzsanna.

Vannak különböző erőforrások, amik mozognak a központ és a jelenlévők között, játékos – játékos között, és mint a valóságban is, hatásunk van. És ezt elképesztő volt megéni. Hogy hogyan változik az összkép, a világunk állapota a környezet, a társadalom és a gazdaság szempontjából részletesen vizsgálva például egy energiahatékonyságot növelő, de zöldmezős beruházást követően – tette hozzá Márton Ferenc, a Nuxon házigazdája.

Nagyon érdekes, hogy mi céges keretek között is úgy működünk, hogy minél több mindenkivel szeretnénk kapcsolódni, és amikor elkezdtük ezt a programot egészen elgondolkodtató tapasztalatokat szereztünk. Furcsa volt, hogy kizárólag az eredményekre koncentráltunk és nem fontoltok meg projektjeink hatását. – egészítette ki Huber Anikó, a Nuxon gazdasági igazgatója.

„Tudatosabb gondolkodásra szeretnénk ösztönözni cégünknél összpontosuló fenntarthatósággal kapcsolatos tudásunk legjavát felhasználva. A közösség elemi érdekünk, melyet kezdünk elfelejteni és ez a program fantasztikusan felhívja a figyelmet erre is, szükségünk van egymásra.”

Helye van minden olyan közösségben, ahol szeretnének jobban működni, financiális értelemben is – hiszen az egymásra figyelés a nap végén sikert fog eredményezni, ami egy cég életében kimutatható előnyökkel jár. ESG edukáció, vagy kisebb-nagyobb csapatok építése, együttműködés és szemlélet fejlesztés, ez egy igazi belépő a fenntarthatósági célok megvalósítása érdekében, ami Buzás Zsuzsanna fenntarthatósági szakértő kolléganőmmel közös missziónk. A benne rejlő finoman edukáló lehetőségre pedig itthon igazán nagy szükség van. Ez egy olyan tudás, amire mindenkinek szüksége van. Ezzel foglalkozni kell! És a csillogó tekintetek, a tenni akarás, amit tapasztalunk megerősített minket küldetésünkben. – hívta fel a figyelmet az SDGs Game facilitátora.

A cél függvényében változhat, hogy mit tudunk kihozni a programból. – folytatta Anikó kérdésére. Mindig azt tartjuk szem előtt, hogy mire van az adott cégnek szüksége, épp milyen kihívások mentén szeretnének fejlődni és Buzás Zsuzsanna fenntarthatósági szakértő kolléganőmmel minden esetben olyan programot igyekszünk kidolgozni előzetes felmérések, interjúk, személyes egyeztetéseket követően, hogy valóban a szervezeti kultúrát szolgáljuk az ESG törekvéseik mentén.

Saját élményeit a programról behozva kiemelte még Ferenc, hogy leginkább hatást úgy érhetünk el, ha bevonódunk – ami itt maximálisan megvalósul. Változás akkor történhet meg, ha tényleg ott vagyunk és nem máshol. És a megfelelő információk birtokában tényleg beépüljenek felelős cselekedeteink a mindennapokba.

Valóban és ez lehet egy cég számára is az egyik előny, hogy olyan dimenzióban nyitjuk meg az együttműködést, ami egyébként eltér a mindennapi berögzült rutintól, olyan dolgokra hívjuk fel a figyelmet, amit, ha beépítünk sokkal előnyösebb helyzetet generálunk mindannyiónk számára. És ezt értem a hatásunkra is, azaz kiterjesztve már a vállalati valós, vagy virtuális falain kívülre egész értékláncukat vizsgálva. – emelte ki a Collab Mentoring munkatársa. Az, hogy milyen együttműködések születnek, az azon is múlik, hogy tudunk -e, merünk -e élni a lehetőségeinkkel, a potenciállal, ami mindenkiben benne van, hogy kilépünk -e a kapott, vagy felvállalt szerepeinkből.

„Mindenki tud adni valamit a másiknak és bizony nagyon nem csak a pénz az egyetlen erőforrás!”

Újra fel kell ismernünk a közösség és az együttműködés erejét! – Huber Anikó gondolata remekül összefoglalta és értékes útravalóval szolgált erről a plasztikus fenntarthatósági programról és erről az izgalmas beszélgetésről, melyben szó esik még szervezeti kultúráról, a fluktuáció csökkentésről, talent managementről, well-beingről, munkavállalói élményekről, employer brandingről, közös felelősségünkről, amit megtekinthettek a Nuxon csatornáján.

Cart

Nincsenek termékek a kosárban.