Üdvözöljük a Mielemed MPM Kft. honlapján!
Várjuk hívását minden hétköznap 9:00 – 17:00 óráig
nuxon
0
Megtisztított levegő

Zöld Kör – A fenntarthatóság hatása a teljes szervezetre

zoldkor_iconrealestate

Zöld Körben beszéltünk többek között az ESG szabályozásról Kákosy Zsolt MBA MRICS, az ICON Real Estate Management property management szenior igazgatójával: miként alakult át gazdasági kérdéssé, ezáltal pedig miként van ez hatással teljes szervezetekre, illetve hogyan válnak folyamatosan egyre szigorúbbá a fenntarthatósághoz kötődő elvárások.

Kiváló beszélgetés volt, szerintünk nagyon fontos és aktuális kérdéseket érintettünk. Sőt, valójában úgy véljük, ezek eddig is aktuális kérdések lettek volna, csak most jobban a figyelem középpontjába kerültek.

Az Icon Real Estate Management Kft. magyar tulajdonosi hátérrel alakult azzal a céllal, hogy prémium irodaházak és bevásárlóközpontok teljeskörű ingatlankezelését végezze megbízói részére, amivel hozzájárulhat az ingatlanok értékének emeléséhez is.

A fenntarthatósági gondolat is alapvetően már több évtizedes, nagyon sokáig abban a körben mozgott, hogy legyünk felelősek. De mióta bejött ez az ESG vonulat, ami az Európai Unió, az EU taxonómián keresztül implementált és jogszabályba lefektetett, azóta ez hirtelen egy gazdasági kérdéssé vált, mind a tőkeági finanszírozások keretében egyre több ESG alap jön létre, ezek között ingatlan alapok is, tehát az újonnan létrejövő alapoknak már több mint fele ESG alap, ami azt jelenti, hogy ezeket az ESG alapokat olyan cégekbe fektetik be, amik megfelelnek az ESG szabályoknak. Innentől kezdve ez a kérdés, a HR osztálytól, a marketing osztálytól, a mérnöki osztályoktól áttevődött a pénzügyi osztályokhoz, amik a legerősebb osztályok közé tartoznak minden szervezetben és a befektetőknek ezen igénye lecsorog a teljes szervezetbe. Ennek egy aspektusa az ingatlan döntési kérdések, így az ingatlan kérdéseknél is erősen megjelenik ez. Az EU taxonómia is ezen alapszik, de inkább a hitelági finanszírozáson keresztül valósították meg, gyakorlatilag a bankokra lett ez a feladat rátestálva – finanszírozásokon keresztül vizsgálják meg, hogy megfelelően teljesülnek -e ezek a fenntarthatósági szempontok. Tehát gyakorlatilag a cégek akár tőkepiacon keresztül, akár banki finanszírozáson keresztül szembesülnek ezekkel az elvárásokkal és egy kiszámítható logika mentén ezek az elvárások évről évre szigorúbbak lesznek. – vendégünk további érdemes gondolatait a fenntarthatóság kapcsán meghallgathatjátok a csatornánkon.

Fotó: Houseofbusiness

Cart

Nincsenek termékek a kosárban.