Üdvözöljük a Mielemed MPM Kft. honlapján!
Várjuk hívását minden hétköznap 9:00 – 17:00 óráig
nuxon
0
Megtisztított levegő

Bioarchitektúra – mi ez pontosan?

bioarchitektura

Bioarchitektúra – mi ez pontosan?

A bioépítészet a környezet védelmén és az emberek jóllétén alapuló építési módszer. A környezetbarát anyagok, az energiatakarékosság, a természeti erőforrások felhasználása és az egyének pszichikai-fizikai egészségének tiszteletben tartása képezik az ilyen típusú építkezések alapját.

Melyek a bioarchitektúra alapelvei és célkitűzései?

A bioarchitektúra alapelvei:

A bioarchitektúrával kapcsolatos első tanulmányok az 1970-es évekre nyúlnak vissza Németországban, Olaszországba pedig az 1980-as évek végén érkeztek meg. Ez az új építési módszer egy olyan elven alapult, amely túlmutatott a környezeti fenntarthatóságon, sőt, célja olyan épületek létrehozása volt, amelyekben a környezet, a lakók és a szerkezet harmóniában vannak egymással.

Witti Mitterer, az Olasz Bioépítészeti és Fenntartható Környezeti Antropizációért Alapítvány elnöke kifejtette, hogy “az építkezésnek többé nem a környezet és az ember elleni agressziót kell jelentenie, hanem békés és kiegyensúlyozott kapcsolatot a lakás, annak lakója és a környező környezet között”.

A bioépítészet célkitűzései:

A bioépítészet egyik célja minden bizonnyal az, hogy az emberek harmóniában élhessenek a környezetükkel, hogy annak részének érezhessék magukat. Az igazi kihívás azonban az emberek mentalitásának megváltoztatásában rejlik, hogy az egyszerű, egyedi középületekből vagy magánépületekből egy valódi, bioépítészetre épülő várostervezési kultúra kialakításához jussunk el.

Példák a bioarchitektúrára

Ha a bioépítészetről beszélünk, nem lehet nem megemlíteni az első példát, egy Olaszországban született épületet, amelyet 1994-ben Ugo Sasso épített Bolzanóban, egy ökológiai társasházban.

A legfontosabb olaszországi és világszintű példák közé tartoznak:

  • Shanghai Tower, Shanghai: 127 emeletes torony, egy igazi város, irodákkal, éttermekkel, szállodákkal stb. Magas energiaosztálya (A), geotermikus rendszere, esővízgyűjtő és újrahasznosító rendszere, hőszigetelést és természetes megvilágítást biztosító külső üvegtetője és számos más jellemzője miatt LEED Platinum minősítést kapott.
  • A Boeri által épített függőleges erdő Milánóban, az olasz bioépítészet épületszimbóluma, amelyet a homlokzatokon több mint 900 fa jelenléte jellemez, amelyek szabályozzák a mikroklímát, és többek között a helyi állatvilágnak is kedveznek.
  • A “La Balena” városi óvoda, Guastalla épülete, amelyet a “Pinocchio” bálna hasát ábrázoló fakeretek jellemeznek. A magas szintű szigetelés, a fotovoltaikus rendszer és az esővíz újrahasznosítása azok a jellemzők, amelyek ezt az épületet tiszteletre méltó bioépítménnyé tették.
  • A Renzo Piano által tervezett San Franciscó-i Tudományos Akadémia füvesített tetővel rendelkezik, amely optimalizálja az épület belső klímáját.
  • The Edge: Amszterdam egy átlagos megjelenésű épülete, de igazán egyedülálló, mert képes saját maga termelni a saját áramát. Ez a világ legfenntarthatóbb irodája!

Bioépítészeti anyagok

Amikor bioépítészetről beszélünk, egyértelműen új anyagok és építési technikák innovatív megközelítéséről van szó. Ahhoz, hogy egy épület ökofenntartható legyen, olyan különleges követelményeknek kell megfelelnie, mint például:

  • Hatékony fűtési és hűtési rendszerek
  • Természetes anyagok használata
  • Megújuló forrásokból származó energia felhasználása
  • Hőszigetelés

Az Airlite® technológia ideális a bioépítészet elvei szerint épült épületek külső és belső falainak festésére.

Nemcsak azért, mert a termék teljes életciklusa során tiszteletben tartja a környezetet (pl. a megújuló energiával működő hideg gyártási folyamatnak köszönhetően, amely csökkenti a CO2-kibocsátást a légkörbe), hanem azért is, mert fertőtlenít minden olyan környezetet, ahol alkalmazzák, és mindössze 15 perc alatt eltávolítja mind a levegőt szennyező káros anyagokat (pl. formaldehid, kipufogógázok stb.), mind a baktériumokat, penészgombákat és vírusokat a festett felületekről és a környező levegőből.

Ezek a rendkívüli tulajdonságok teszik az Airlite festékeket tökéletes termékké a bioépítészet területén való felhasználásra, és forradalmi innovációvá a környezet és az emberek egészségének védelmére a beltéri terekben.

Immáron Magyarországon is a Nuxon által.

#bioarchitecture #green #greenliving #environmentfriendly #sustainability #fenntarthatóság #építészet #bioépítészet #környezetvédelem #airlite #tisztítófalfesték #nuxon

Cart

Nincsenek termékek a kosárban.