Üdvözöljük a Mielemed MPM Kft. honlapján!
Várjuk hívását minden hétköznap 9:00 – 17:00 óráig
nuxon
0
Megtisztított levegő

Fenntartható települések, fennmaradó közösségek

A Zöld Kör vendégei Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. (KDMFÜ) képviseletében Grónay Andrea ügyvezető és Majoros Zsuzsanna szakmai igazgató.

Fenntarthatóság, mint fogalom egy teljesen új szemlélet, de mindent áthat – ezzel a mindenki számára közös érték mentén indult a beszélgetés. Környezetvédelem, megújuló energiaforrások és infrastruktúrafejlesztés – Grónay Andrea ügyvezető fő tevékenységeiről mesélt, külföldi kitekintéssel, hazai adaptáció és az elmúlt 20 év távlatában. A szemléletformálás fontosságát emelte ki –

„Tudatosabbnak kell lennünk,
védenünk a környezetünket ahhoz,
hogy fel tudjunk zárkózni.”

A vállalatok és vezetőik nem önmagukban fejleszthetőek, működésükre, létezésükre és az értékrendjükre, ami mentén irányítanak maximálisan hat a közvetlen környezetük – ez egy nyílt rendszer, nem tudjuk a társadalmi, környezeti, gazdasági és politikai folyamatokat kizárni, amiben működik a szervezet vagy egy közösség. – egészítette ki saját gazdasági és társadalmi fókuszával Majoros Zsuzsanna szakmai igazgató.

A KDMFÜ elsődleges célja a Közép-Duna Menti Térségi Fejlesztési Tanács munkaszervezeti feladatainak széleskörű ellátása, információk biztosítása a térség települései számára, üzleti és kulturális kapcsolatok erősítése, valamint nyilvánosság biztosítása a térségben zajló fejlesztésekről, innovációkról. Fontos céljuknak tekintik továbbá, hogy a gazdasági növekedést minél több eszközzel sikerüljön támogatni, és – a térség adottságait és igényeit figyelembe véve – pályázati források elérését, innovatív projektek megvalósítását, valamint a működő vállalkozások további fejlődési lehetőségeit biztosítsanak. A bővülő infrastrukturális kapacitásoknak a hosszabb távon történő kihasználása, a fejlesztési eredmények funkcióinak fenntartása, új befektetési lehetőségeknek a térségbe vonzása hosszú távú célként jelenik meg a fejlődés szempontjából. – mutatták be a szervezetet Huber Anikó műsorvezetőnk kérésére színes történeti háttérrel.

Akkor tudunk a fenntarthatóság kapcsán is jövőbeni fejlődésről beszélni, ha ennek megfelelő terveink vannak. Ezért is fontos, hogy ez települési és térségi szinten is megjelenjen – tudnunk kell, hogy mit akarunk elérni és hogy mit kell ahhoz fejleszteni. – hívta fel a figyelmünket a szervezet vezetője erre a kulcsfontosságú tényezőre, amit Márton Ferenc kollégánk azzal egészített ki, hogy

„A települések hatásközpontok.”

Hallgassátok meg a NUXON csatornáján a további érdekes gondolatokat a közösség erejéről, ami az egyik kulcs fenntarthatósági céljaink eléréséhez.

 

Fotó: KDMFÜ

Cart

Nincsenek termékek a kosárban.