Üdvözöljük a Mielemed MPM Kft. honlapján!
Várjuk hívását minden hétköznap 9:00 – 17:00 óráig
nuxon
0
Megtisztított levegő

Kartondobozból babaház, fakanálból báb, gurigából ceruzatartó – avagy hogyan neveljünk környezettudatos gyerekeket

környezetvédelem

A gyerekek olyanok akár a szivacs – szívják magukba a tudást, raktározzák az információkat, éppen ezért fontos, hogy odafigyeljünk arra, milyen példát mutatunk, hogyan vezetjük be őket a világba. A gyerekek családjuk tudását és szokásait teszik magukévá, ezekből merítkeznek, amikor nap, mint nap új ingerekkel találkoznak.

Emlékszem édesanyám szavaira és tanításaira: észrevétlenül tanított meg arra, hogy ne pazaroljak, hogy újra felhasználjak dolgokat, vagy ne dobjak ételt a kukába. Soha nem volt fő témánk a környezetvédelem, sőt még a világ sem beszélt annyit a fenntarthatóságról, mint napjainkban. Mégis hatalmas örömmel idézem fel azokat a pillanatokat, amikor az óriási kartondobozt szétszedhettük, vághattuk, pingálhattuk, hogy aztán barbie babáink otthonaként szolgáljon. Vagy amikor leveleket préseltünk, nyomdáztunk, esetleg az elfogyott wc-papír gurigáit ragaszthattuk, dekorálhattuk, és abból készíthettük el íróeszközeink vadonatúj tárolóit. Számtalan példát sorolhatnék még: nálunk nem volt vízpazarlás – mind a mai napig elzárom a vízcsapot, ha mosakodom, vagy ha mosogatás közben épp nem öblítek semmit. Nem mosom a fogam folyó víz mellett, lekapcsolom a hosszabbítókat, nem kapcsolok villanyt, ha nem muszáj, és nem is hagyom azokat felkapcsolva, ha épp a másik szobába megyek.

Természetesen nem várhatjuk el gyermekeinktől, hogy kiszámolják ökolábnyomukat, vagy hogy zsigerből szelektíven gyűjtsék a szemetet, ne akarjanak a gyorsétteremben enni néha, vagy ne imádják a héliumos lufit, de roppant egyszerű módon csempészhetjük bele mindennapjaikba a tudatosságot.

A kisgyermekek imádják a feladatokat, szeretnek tanulni, nekünk csak türelemmel és megértéssel kell fordulnunk hozzájuk: mutassuk meg, melyik típusú hulladékot hova kell dobni, és gyermekünk élvezni fogja, hogy a következő alkalommal ő találhatja ki, hogy mit hova dobjon. Adjuk tudtukra, hogy az élelmiszer és a víz nem örök, nem „csak úgy” van – neveljünk együtt helykapacitás függvényében zöldségeket, ültessünk gyümölcsfákat, csíráztassunk, kertészkedjünk együtt.

Tartsunk „csináld-magad-délutánokat” – készítsünk fakanálból bábokat, varrjunk nem használt anyagokból babaruhát, készítsünk levélnyomdát.

Számtalan apró dologgal tudunk hozzájárulni ahhoz, hogy gyermekünk tudatosan nőjön fel, és ez nem kerül semmilyen erőfeszítésbe, csupán egy kicsi figyelembe. Óvjuk együtt lakóhelyünket, ne zsákmányoljuk ki bolygónkat, mely megadta nekünk az Élet csodáját.

  1. Példamutatásra pedig ott van a “láthatlan erdő” fessük át a gyerekszobát az Airlite festékekkel a Nuxon jóvoltából.

 

#nuxon #környezetvédelem #tudatosgyerekek #fenntarthatóság #környezettudatosnevelés #bolygó #diy #újrahasznosítás

Cart

Nincsenek termékek a kosárban.