Üdvözöljük a Mielemed MPM Kft. honlapján!
Várjuk hívását minden hétköznap 9:00 – 17:00 óráig
nuxon
0
Megtisztított levegő

Ökofenntartható anyagok az építőiparban – csakis természetesen

ökofenntartható

Napjainkban egyre gyakrabban használnak ökofenntartható anyagokat az építőiparban. A környezet és az emberek egészségének védelme érdekében az építészet és a tervezés is ökológiai épületek építésére és berendezésére irányul. De melyek a leggyakrabban használt ökológiai anyagok, és milyen előnyökkel jár a használatuk?

Ökofenntartható anyagok tulajdonságai

Fontos tudni, hogy az ökológiai építőanyagok a legtöbb esetben 100%-ban természetes alapanyagból készülnek. Gyakran az építési technika szempontjából innovatív építőanyagokról van szó, amelyek azonban alapvetően szegényes forrásból származnak, esetenként újra felfedezett és a múltban már alkalmazott anyagok és technikák hasznosításából állnak.

A természetes szigetelés, az ásványi falfestékek, a biotégla csak néhány példa a legújabb generációs házak építésénél használt ökofenntartható anyagok közül. Azok az anyagok az előnyösek, amelyek nem tartalmaznak olyan káros összetevőket, mint a formaldehid, a poliuretán vagy a szintetikus oldószerek, mert tiszteletben tartják a környezetet, valamint az emberek egészségét és jólétét.

Ökológiai anyagokra néhány példa

Mint már említettük, az ökofenntartható anyagok az építőiparban többnyire természetes alapúak, növényi, állati vagy ásványi eredetűek. De nem csak ilyenek, például egyes ökológiai anyagok gombákból és baktériumokból készülnek. Melyek is a ma leggyakrabban használt környezetbarát építőanyagok?

Ökológiai panelek

A panelek kategóriájában számos ökológiai megoldást találunk:

  • Birkagyapjú: nemcsak azért ideális, mert tökéletes hő- és hangszigetelést garantál, hanem azért is, mert képes elnyelni a házban lévő szennyező anyagokat. Emellett tűzálló és biztonságos a környezetre nézve, mivel előállításához kevés energia szükséges, és bontás után újrahasznosítható.
  • Szalma: ezeket a paneleket egyszerűen a szárított szalma tömörítésével nyerik. Ezért gazdaságos, újrahasznosított, természetes és környezetbarát anyag, könnyen összeszerelhető és nagyon ellenálló.
  • Cellulózrost: ezek a panelek mindig növényi eredetűek, és megfelelően kezelt újrahasznosított papírból készülnek. Hőszigetelésre kiválóan alkalmas ökológiai anyag, emellett tűzálló és a rovarok és rágcsálók számára taszító hatású.

Baktériumok és gombák

A baktériumok és gombák használata az összes megoldás közül a legkülönlegesebb az építőiparban. Valójában ezek innovatív és egyben ökológiai építőanyagok. Az alábbiakban bemutatjuk az e két szokatlan nyersanyagból készült főbb termékeket:

  • Biotégla: ezek olyan téglák, amelyek baktériumok által “feldolgozott”, újrahasznosított anyagok agglomerátumaiból készülnek. Az eredmény egy nagy teljesítményű tégla, amelyet könnyebb és olcsóbb elkészíteni, mint a hagyományos téglát.
  • Myceles hőszigetelő: a gombák micéliumait nagy teljesítményű hőszigetelő anyagok előállítására használják. Ez a fajta környezetbarát építőanyag lehetővé teszi a habok kiváltását, és tökéletes a faépítményekhez. A gombák gyökerei ugyanis kötődnek ehhez az anyaghoz, egyfajta tűzálló és hermetikus, 100%-ban természetes hőszigetelő panelt hozva létre.

 

Airlite® ásványi festék a Nuxon jóvoltából

A környezetbarát anyagok között találjuk az Airlite festéket is, mely innovatív, 100%-ban természetes technológiájának köszönhetően létrehozta az első olyan ökológiai és környezetbarát festéket, amely a gyártási ciklus egyetlen szakaszában sem szennyezi a környezetet, és gondoskodik az emberek egészségéről és jóllétéről.

Az épületek belső és külső festésére egyaránt alkalmas termékeivel az Airlite® úgy lett megtervezve, hogy a falakat, amelyekre felhordják, természetes légtisztítóvá alakítsa át. A festék a fénnyel való érintkezésnek köszönhetően aktiválódik, és képes eltávolítani azokat a mérgező anyagokat, amelyek szennyezik a levegőt és káros hatással vannak az emberek egészségére, jólétére. A járművek által kibocsátott szennyező gázok mellett hatékonyan semlegesíti a baktériumokat, spórákat és penészgombákat, de olyan vírust is, mint a Sars Cov 2.

Az Airlite az első olyan festék a piacon, amely védi a környezetet és az embereket, szebbé, egészségesebbé és tisztábbá teszi a levegőt, amit belélegzünk, és a környezetet, amelyben élünk.

Cart

Nincsenek termékek a kosárban.